onsdag 13 maj 2015

andra terminen på konstskolan

Efter att en liten stund ha tänkt på annat blev jag trevligt nog påmind av en kollega att jag borde, eller åtminstone har möjligheten att, komplettera förra inlägget, där jag visade vad jag gjort höstterminen 2013, med motsvarande sammanställning från vårterminen 2014.

I slutet av april åkte vi till ett grustag utanför Sala för att få prova på land art, dvs att göra något konstfärdigt av vad naturen erbjuder. Det var för min del helt oplanerat och jag provade lite olika idéer utan att riktigt fastna för något. Kul ändå att få testa på och att få lämna kvar ett mer eller mindre tydligt spår av verksamheten efteråt. Kanske fick våra samlade experiment glädja någon hundägare under dagarna som följde innan väder och vind återställde ordningen.

En idé som jag fortfarande kan gilla, men det skulle behöva bli mer och för det skulle en bättre plats behövas. Jag skyller på platsen.

Ja, vad ska man säga? Pyssligt.

Ändå ganska nöjd med vattnets spegling av himlen.

Fri uppgift på tema Festen. Ungefär så här munter kan jag ibland känna mig på festliga fester. Det här är en specifik fest på Örat i Linköping. Nej, så särskilt bra blev målningen inte, men man får pröva sig fram. Och jag fick chans att måla pastelligt.

Några krokistudier i olika tekniker (kol, tusch, kol, blyerts) Inte minst tusch var en mycket trevlig bekantskap. Ibland blir det bedrövligt och ibland blir det bättre, men det är väldigt direkt och när man träffar en linje rätt är det en fin känsla.
Trean är alltså framtagen med sudd efter att först ha svärtat hela pappret med kol. Roligt att få tänka baklänges och att begränsas av suddets dubbla trubbighet. Storlek och valör.
En heldag gick till denna, uppgiften var att förstora upp något rejält, och jobba en längre stund med kol, som vi annars mest använde i snabba krokiskisser och i uppteckning inför oljemålning. Det är något fint i att processen och felstegen får synas i slutresultatet, utan att de tar över.

Ny modell. Nöjd med denna, fick slita en del med mycket och arbeta om axlar och former flera gånger.

Nöjd med modellen, osäker på bakgrunden. Att måla av är väl en sak, det 'vet' jag hur jag kan göra, men att måla upp en fond utifrån en verklighet kombinerat med vad bilden behöver? Där är jag helt vilsen. Och lite ängsligt feg. Jag har en känsla av att det finns något jag borde förstå om bildspråk och bildkomposition som jag inte tycker mig förstå.

Den här hittade aldrig rätt. Jag lyckades inte få henne att ligga bekvämt, hur jag än mätte och letade vinklar. Jag tyckte ändå att jag var envis och jobbade vidare, för jag har ändå lärt mig att det kan löna sig att fortsätta att arbeta med bilder som till en början känns motsträviga. Här räckte det hur som helst inte till, eller så var det modelltiden som tog slut. Frustrerande. Särskilt som jag var lite entusiastisk till en början över kompositionen.

Den här skulpturen sprack i torkningen, tappade underarmen. Lagningen blev så ful så jag tänkte att jag kunde dölja den med en skvätt färg. Jag hade ingen plan alls kring färgfälten, och det kanske syns.

Självporträtt i naturlig storlek. Det är klurigt med skulptur, svårt att se från alla håll samtidigt när man behöver göra en justering. Och vi är förstås känsliga för ansikten. Ögon är inte att leka med.

Om jag minns rätt är de här gjorda på en förmiddag. Således mer skissartade.

Den här fanns med även i föregående inlägg, men oglaserad. Den fick ett köttigt uttryck.

Ett tidigare självporträtt, betydligt mindre och gjort på mycket kortare tid, mellan några egentliga skoluppgifter.

De här fötterna tillkom på samma sätt som det här porträttet från höstterminen, nämligen på den tid som blev över när jag var färdig med den egentliga studien, men modellen stod kvar dagen ut, för övriga klassen. Jag jobbar snabbt, både i måleri och skulptur, och är mindre intresserad av att finputsa resultatet.

Experimenterande med olika material. Som man förhoppningsvis kan se är detta samma pose två gånger, återigen ett exempel på att jag jobbar snabbt. Den stora blev väl inte så färdig, för all del, men lite kul att leka och prova.

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP