måndag 16 december 2013

resultatsredovisning

Nu har jag gått en termin på konstskolan (Facebook) och jag tänkte att jag skulle lägga upp lite bilder av vad jag har producerat. Först en kort beskrivning av utbildningens upplägg. Schemat är enkelt; vi har ett ämne per dag. Mån - Tis oljemålning, Ons grafik, Tor skulptur, Fre teckning.
Med undantag av de första veckorna har vi haft modellstudier hela terminen, dock ej i grafiken som varit mer fri.

Första målningsuppgiften var att ställa upp ett eget stilleben. Jag är på det stora hela mycket nöjd även om de bjärta tygerna och den intensiva ljussättningen gav mig en del bekymmer. Som alltid finns det mer och mindre lyckade partier i bilden, generellt sett är jag nöjd med de centrala delarna medan det gula tyget och det hängande rosa tyget kunde varit bättre. Hur som helst en bra start på höstterminen.

Därefter färgblandningsövning, inte så spännande att titta på men överraskande roligt och lärorikt att göra. Det blev tydligt att de teoretiska enkla sanningarna om färgblandning är otillräckliga när man har med faktiska tuber att göra. Jag hoppas att jag på sikt ska få in i ryggmärgen en fördjupad vokabulär kring färg. Rött är ofta en smula oprecist, kanske kan jag lära mig och använda mig av fler färgnamn än ROGGBIV.

Första modellstudien. Samma färgpalett som i blandningarna ovan. Jag är inte särskilt nöjd med något i denna, men det var åtminstone bitvis roligt.

Mitt första linoleumsnitt. Först en blyertsskiss nere från centrum, sedan lite justeringar för att det skulle bli bra att skära. När jag tittar på den nu tänker jag att den kanske skulle vinna på att man tar bort den högraste fjärdedelen. Jag fick bråka en del med att få till skuggfärgstrycket, inte för att det är avancerat utan för att jag inte visste hur man gjorde.

Linosnitt igen. Fotot är slarvigt, trycket är vinkelrätt egentligen. Jag tog en lunchpromenad upp på Djäkneberget och tecknade av en grävmaskin, efter en stund kom tyvärr grävgubbarna tillbaka från sin lunch och fortsatte jobba så jag fick avbryta tecknandet. Skissen dög ändå som förlaga till detta tryck även om jag nog borde ha haft en idé från början om vad jag skulle göra av bakgrunden.

En misslyckad tryckning så jag passade på att testa akvarellfärger ovanpå. En del färger täcker lite för mycket och andra kan man lätt måla på, som i en målarbok. Till höger syns också mitt schema för konsthistoria och oljemålning.

Den första modellstudien i lera. Att arbeta lera känns på många sätt intuitivt och tillåtande, det är inte så mycket funderande eller känsliga tekniska avgöranden. Om man tar bort för mycket kletar man bara dit ny lera och det är väldigt förlåtande. Sen finns det såklart undantag, drejning till exempel. Jag har också försökt göra en större, ihålig pjäs och får lära mig den hårda vägen om lerans bärighet och hur väl fogar håller.

Modellstudie nummer två. Ny palett bestående av titanvit, elfenbenssvart och jordfärgerna bränd umbra, bränd sienna, gul ockra, rå umbra, terra verde och venetiansk röd. Det kändes som att måla i nedförsbacke och hela bilden blev mycket mer välstämd än den första.

Jag kände mig nöjd med min modellstudie när det var l¼ dag kvar så då drog jag snabbt upp ett porträtt från samma  pose. I och med att jag hade så kort tid på mig kändes det helt opretentiöst och jag kände mig väldigt fri i målandet. Det syns väl på bilden att den är gjord på kort tid och jag har jobbat mest på ansiktet. Roligt var det i alla fall. Samma palett som ovan.

Torrnålsgravyr, dvs ristat med nål på kopparplåt. Lök och vingmutter. Jämfört med linosnitt är tryckningen vid torrnål mycket trixigare och en mycket större del av processen. Jag har gjort ca 15 tryck med den här plåten och det här är det jag är mest nöjd med, trots smutsen i förgrunden. Supersvårt att få vitheten och svärtan samtidigt.

På fredagar har vi kroki, dvs snabba modellteckningar på 5-20 minuter. Huvudsakligen i kol och blyerts. Ibland när ledan blir för stor tar jag fram oljefärgerna istället, ovanstående är en 20 minuters skiss i olja. Ovanför skymtar en färgblandningsövning med jordfärgerna.

Skulpturpjäs, inspirerad av ett buskage, sedan tagit gjutform och satt ihop två avgjutningar botten mot botten. Öppet för tolkning.

Tredje modellstudien. Fortsatt svårt att behandla modellen och rummet på ett konsekvent medvetet sätt.

Sittande studie i lera, ca 15 cm hög.

Det här var i stort sett allt jag har hunnit med under den här terminen, förutom oräkneliga krokiskisser och nya kunskaper i konsthistoria. Nu har vi det längsta jullovet jag nånsin hört talas om, sedan blir det nya tag i vår.

3 kommentarer:

Vikky Schander

Kul att se dina bilder och uppgifterna som ni fått!! Men det är synd att du övergett akrylfärgerna och gått över till oljan! Men när man tittar på ditt sätt att måla kanske oljan ligger närmare till hands. Ha det bra och vi hörs, och fortsätt det goda arbetet!! kram vikky

Vikky Schander

Just det glömde!! Den 8e februari har jag utsätllning på Elsas hus. En kompis ska spela (järnet)vi kör tillsammans och temat för utställningen och hennes konsert är freaks. Är du i stan är du mer än välkommen!!

Sirili

Jag gillar det du gör och jag gillar att få se det du gör. Framför allt föll jag för grävskopan men grafik ligger mig varmt om hjärtat så det kanske inte är så konstigt. Jag tyckte om bakgrunden, den känns oväntad.

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP