söndag 2 juni 2013

ansökan till Västerås Konstskola

Jag tänkte att det kunde vara trevligt, för mig, att dokumentera min ansökan till Konstskolan. I något avseende är det här det bästa jag kan prestera i nuläget och det ska bli intressant att se vad som händer under det kommande läsåret. En liten brasklapp är kanske på sin plats ändå: I ansökningsinstruktionen specificerades att arbetsproven skulle vara tio till antalet, varav fem teckningar, varav ett självporträtt, ett stilleben och en interiör. Utan denna instruktion hade antalet blyertsteckningar minskat markant. Nåväl, så här såg min ansökan, den som just och jämnt räckte för att komma in.
självporträtt
Jag blev under tecknandet av arbetsproverna påmind om att teckning inte är min starka sida. Jag gjorde 7-8 st självporträtt, delvis för att de är så lätta att arbeta med, men blev inte särskilt nöjd med något. Jag valde det här till slut men tycker att det är väldigt platt och vagt.
stilleben
Samma sjuka här, jag har svårt att få fram valörer i blyerts. Det blir ljust och skirt och i mitt tycke ganska ointressant. Sen har jag inte heller tålamod till att få till en jämn "enfärgad" yta, vilket syns väldigt tydligt i bakgrunden här.
interiör
Nog den jag är minst nöjd med av alla. Håll ut, snart kommer jag att börja peppa mig själv igen. Men först: Den här teckningen saknar helt valörer helt enkelt för att jag inte hade klarat av det, när det är så mycket släta ytor var/är jag rädd att jag bara hade gjort bilden orolig om jag försökt mig på skuggningar.
tekanna
Det här är den klart bästa blyertsteckningen, här finns till sist antydan till om inte djup så i alla fall form. Jag är nöjd med att tekannan ser blank ut, här och var. Reflektioner kan vara knepigt och i det här fallet var mitt skrivbord ganska översållat med diverse pappershögar, ritmaterial och annat. Silhuetten i mitten är jag.
kroki
Det här är en gammal kolteckning, jag tror att det är från sommarkursen på Fridhems folkhögskola, i så fall från 2008. För mig som sett modellen är det uppenbart vad som pågår med hennes armar men jag förstod av E att det inte är så självklart. Man skymtar mellan hennes ben den stång som hon lutar eller hänger på. Lite som om hon vilade händerna på hjaltet på ett toklångt svärd.
kroki igen
Från samma sommarkurs. Vi gjorde krokiskisser med akrylfärg. Det fanns ingen tid att blanda till exakta färger utan jag valde ut tre färger att ha på paletten och blandade allting direkt på pappret. Det blev väldigt snabba resultat och även om det är skissartat gör det mycket större intryck när det blir kraftfulla färger. Höger lår är bedrövligt men vänster ben och huvud är jag klart nöjd med. Tips: Det är praktiskt att hon är vänd från oss, då slipper man tveksamheter om vilket som är höger respektive vänster ben. Jag tänker då på allt.
kastanjer
Känns igen? Målade på Medborgarskolan hösten 2009.

hand
Min egen vänster hand, precis som med självporträtt är det praktiskt att ha en modell som alltid finns tillgänglig. Den här tavlan vill jag minnas att jag målade i Marias källare när hon och jag startade en studiecirkel för att måla mer. På så sätt fick vi så småningom tillgång till en atelje där nästa tavla målades.
händer
En doppresent till min systerdotter. Det här är den första tavla jag gjort där jag hade en tanke och ide om vad det skulle bli innan jag satte igång. Var och en får göra sin tolkning men här kommer facit. Barnet har färgerna, möjligheterna och variationen men kanske saknar något av harmonin och enheten hos den vuxne. Barnet är vildvuxet och grällt, den vuxne är slätstruken och grå. Något åt det hållet ville jag visa och är väldigt nöjd och stolt över denna tavla och minst lika nöjd över min systerdotter.
frukt
Tuschteckning från hösten 2011 då jag gick en nybörjarkurs i teckning. Det var tyvärr ingen fullträff då jag hade svårt att engagera mig i tecknandet. Jag saknar tålamodet och intresset för att sitta och putsa på en blyertsteckning i timmar när jag ändå inte tror mig komma att tycka om resultatet. Bättre då med tusch som tillför lite kraft. Förhoppningsvis får jag anledning att omvärdera min inställning till blyertsteckningar under det kommande året.

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Totally Lost' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP